Recensies

Het Betuwe Toneel

Rijpe kluchten uit de Betuwe

RECENSIES


Het Betuwe Toneel verrast met eigen stuk

Geld speelt (g)een rol

Geschreven door Fred Eggink - De Gelderlander

Gezien: 20/11/10 in De Agnietenhof te Tiel


Amateurverenigingen hebben elk jaar weer grote moeite om een goed stuk te kiezen. Zeker als je kiest voor het lichte genre zoals de klucht dan raakt de vijver een keer leeg. Het Betuwe Toneel uit Tiel loste dat probleem zaterdagavond 20-11-2010 wel heel creatief op door een eigen geschreven stuk te spelen. 

Het Betuwe Toneel toverde in een bijna volle Agnietenhof een hillarisch stuk voor. Ingredienten: twee volkomen verschillende echtparen met kind staan naast elkaar op een recreatiepark. En daar wordt een ' snufje thriller ' aan toegevoegd: er is 20 miljoen euro ontvreemd van een bank en de daders zouden zich wel eens schuil kunnen houden op het park. Het enige wat voorspelbare zijn de uiteindelijke daders, maar daar maalt niemand om. Er zit veel vaart in het stuk en het belangrijkste: er wordt goed geacteerd. Het Betuwe Toneel kent geen zwakke schakels, al springen er altijd wel wat rollen bovenuit.


Menig vereniging zou jaloers zijn op Peter Kauwenbergh en Lynette Drooggelman. Het Flodder-echtpaar speelt echt fantastisch en ontstijgt het amateurniveau.

Maar ook zoon Jopie (Martin van der Steen) houdt zich goed staande tussen deze dijenkletsers. Bij het deftige gezin is een hoofdrol weggelegd voor Janny van Dee, die dat werkelijk subliem doet. Haar echtgenoot (Gijsbert van Iterson) mag er ook zijn in zijn rol als 'watje'.


Een bijzonder knappe rol vertolkt door Martine van Horssen, beter gezegd twee rollen met eigen tongvallen. Die van het Vlaamse meisje Sjaan en van inspecteur. Leuk gevonden zijn de scénes met de energieke activiteitenbegeleider (Christo van Doorn), die de klucht nog kluchtiger maakt. En dat allemaal in een fraai decor met draaiende molen.


Al met al een knappe prestatie van de 65- jarige vereniging.


- De Gelderlander, maandag 22 november 2010Toneel met een Tielse knipoog van Betuwe Toneel 

Champagne, Klompen en Nana

Geschreven door Neeltje van Triest

Gezien: 17/11/07 in De Agnietenhof te Tiel


Ga er maar eens aan staan.

Een vijfhonderd man familie, vrienden, kennissen en andere experts als publiek en jij op het grote podium van De Agnietenhof. Hier zet je samen met je collega’s van Het Betuwe Toneel zo’n 2,5 uur een stuk à là Fawlty Towers neer.

Twaalf spelers van het Betuwe Toneel hadden hun handen vol aan het verhaal over verwikkelingen rond de nieuwe eigenaar van een hotel.

Arno van Gessel leidde het publiek door het verhaal en toonde zich een serieuze John Cleese. Hij had zijn huiswerk goed geleerd. Janny van Dee was duidelijk meer gecharmeerd van Mien Dobbelsteen en kroop al spelende steeds losser in haar rol.

Secretaresse Martine van Horssen speelde als een natuurtalent en zorgde voor enkele pikante acts.

Veel monologen en verwikkelingen en - hoe kan het ook anders bij een Tielse vereniging - een onvervalst tintje Betuws van Gijsbert van lterson. Hij speelde een ondeugende boer en er werd zelfs om zijn klompen nog gelachen.

De zaal verheugde zich regelmatig hoorbaar op voorspelbare grappen en lag regelmatig dubbel. Af en toe kwam de tekst niet helemaal vanzelf en was het even improviseren. Voor het publiek geen probleem, want het toneel bleef leuk en aardig om naar te kijken.

Het Betuwe Toneel verraste het publiek met haar spel. Theater Agnietenhof is naast al haar andere uitingen meer dan geschikt voor zo’n plaatselijke productie. Toneel met plezier en een Tielse knipoog, en als het aan de voorzitter ligt volgend jaar een uitverkocht huis.


- De Gelderlander, maandag 19 november 2007