Over ons

OVER ONS

Op deze pagina kunt u de geschiedenis en recensies van het Betuwe Toneel bekijken. Klik eventueel  rechtsboven op het submenu dat u wilt inzien.


GESCHIEDENIS


Het Betuwe Toneel is opgericht op 10 oktober 1945 door de personeelsvereniging van de voormalige Jamfabriek De Betuwe “Flipje”. Deze toneelvereniging verzorgde ieder jaar de personeelsavond van de Jamfabriek. De personeelsleden konden ieder jaar verzekerd zijn van een gezellige en lachwekkende avond met bal na. Wij kregen ieder jaar steun en financiële middelen van de directie van de Jamfabriek en later van de Hero. Toen de Hero verhuisde van Tiel naar Breda moesten we het zelf zien te klaren, wij hebben in die jaren nadat de Hero vertrok ook geen subsidie van de gemeente Tiel gekregen maar vanaf 2001 krijgen wij dit gelukkig wel, Simone Visser van de gemeente Tiel had er toen ook geen verklaring voor waarom wij die subsidie niet kregen. Als zij alle gegevens van onze vereniging hadden gehad dan zouden wij net als andere verenigingen voor de basissubsidie in aanmerking gekomen zijn. Het belangrijkste is dat er vanaf toen verandering in kwam en dat wij wel op een subsidie van de gemeente kunnen rekenen. Ieder jaar dienen wij een aanvraag in en we gaan er eigenlijk altijd maar vanuit dat deze aanvraag goedgekeurd wordt.


Jaarlijks heeft Het Betuwe Toneel zo’n € 3500,- nodig om een productie op de planken te zetten. Daarbij gaat het eigenlijk altijd om een klucht omdat daar ons publiek op af komt, zij komen altijd om eens een avondje lekker te kunnen ontspannen en lachen. De laatste jaren zit de zaal beneden in de Agnietenhof vrijwel vol, dit houdt in dat er zo’n 600 mensen binnen zijn, vooral ouderen die ons al jaren kennen komen ieder jaar trouw naar ons kijken. Wij krijgen niet alleen financiële steun van onze sponsoren maar ook op allerlei andere manieren zoals van Het Kerkgebouw te Wadenoyen waar wij vanaf augustus wekelijks tegen een gereduceerde prijs mogen oefenen voor de uitvoering die wij ieder jaar weer op de planken zetten, Autoverhuur De Koning waar wij een busje van mogen lenen voor het vervoer van ons decor naar het Agnietenhof en na de uitvoering weer terug naar de opslag, Het fruitcorso Drumpt waarbij wij onze opslag hebben gekregen en ruimte om aan ons decor te kunnen werken. Vanaf 2011 hebben wij samen met 'd Elstars en Stallure een gebouw in bruikleen gekregen van de Gemeente Tiel waarvoor wij ze natuurlijk erg dankbaar zijn. Zo zitten er drie toneel/musicalverenigingen bij elkaar die elkaar kunnen helpen met decorstukken maar ook bijvoorbeeld met kleding of andere benodigdheden.


Ieder jaar kunnen wij een beroep doen op Nico van Leeuwen en Ad Kooij die voor ons zorg dragen voor het decor. Zij zorgen er samen voor dat het decor er piekfijn in orde uitziet en zonodig bouwen ze een heel nieuw decor, dit doen zij in het gebouw bij de gemeentewerf bij fruitcorsovereniging Drumt, maar zo als het er nu voorstaat kunnen we dat vanaf 2011 dus in "ons" gezamenlijke gebouw doen. Wij zijn hen dan ook zeer dankbaar en hopen nog vele jaren een beroep op hen te mogen doen. De heer Thijs Wennekes, (Bruna Kwadrant) hij maakt jaarlijks foto's van de uitvoering die u weer kunt bewonderen in ons oude stukken menu, de Tielse videoclub die jaarlijks onze voorstelling filmt waar wij spelers en regisseur dan weer van kunnen leren als wij dit met elkaar terug kijken. Wij zijn dus ontzettend blij met de middenstand en vrijwilligers in Tiel zoals u kunt begrijpen, als wij hun niet hadden zou het zo gebeurd zijn met Het Betuwe Toneel, dus nogmaals vanaf deze plaats onze hartelijke dank aan de sponsors en vrijwilligers.


Er zijn ook nog een aantal mensen bij ons in het midden die vroeger in de Jamfabriek gewerkt hebben zoals Janny van Dee. Zij zorgen samen met een aantal andere voor de onvergetelijke avonden die wij u ieder jaar weer voorschotelen. Janny  is  al 50 jaar actief bij Het Betuwe Toneel en zoals u zelf ieder jaar weer kunt zien doen zij dit met hart en ziel. Eerst vonden de avonden in de kantine van de Jamfabriek plaats en later toen dit te klein werd zijn we uitgeweken naar de Gustaaf Adolf. Toen Tiel een grote schouwburg kreeg weken we uit naar de Agnietenhof zodat wij nog meer mensen een plezier konden doen met onze gezellige avonden.

De eerste keer dat wij in de Agnietenhof speelden kwamen er ongeveer 200 mensen en dat is nu al uitgegroeid naar ruim 600 mensen, wij hopen dat wij het voor elkaar krijgen om de zaal van de Agnietenhof een keer helemaal vol te krijgen (730 personen) maar gelukkig weten steeds meer mensen ons te vinden. Het is voor onze spelers een grote kik om in de Agnietenhof te mogen en te kunnen spelen en een nog grotere kik om dit voor u te doen en u een onvergetelijke avond te bezorgen waar u nog lang over na praat en misschien volgend jaar terug komt met eventuele andere familieleden, vrienden of kennissen.