Het Team

Het Betuwe Toneel

Rijpe kluchten uit de Betuwe

Peter  (secetaris)


Hallo Toneelliefhebbers,


Graag wil ik mijzelf even voorstellen aan het publiek dat het leuk vindt om naar een ouderwets gezellig amateur toneelgezelschap te komen kijken. Mijn naam is Peter Kauwenbergh en ik speel al een aantal jaartjes toneel.In 1995 ben ik begonnen bij toneelvereniging BEA uit Buren. Helaas was er in Buren en omgeving niet zoveel interesse om naar de jaarlijkse uitvoeringen te komen kijken en daarom zijn wij de laatste twee jaar dat ik bij BEA speelde maar naar de mensen toe gegaan. Wij zijn toen in Bejaarden/verzorgingshuizen gaan spelen zodat wij toch heel veel mensen een leuke en gezellige avond konden bezorgen.

Vanaf 1999 zit ik bij Het Betuwe Toneel, hier hebben wij een iets breder draagvlak wat spelers betreft, al zijn er natuurlijk altijd mensen welkom die eens op de planken willen staan. Uit ervaring kan ik zeggen: “als je het eenmaal gedaan hebt werkt het verslavend” net als met zoveel dingen, dus als u denkt, “dit lijkt mij ook wel iets aarzel dan niet om een mailtje te sturen naar ons secretariaat of spreek één van de leden aan.

Het liefste speel ik een “typetje”, gek doen is mij op het lijf geschreven en dat doe ik dan ook graag, het is leuk om heel iemand anders te spelen dan dat je zelf bent. Zo kun je de dagelijkse dingen even naast je neerleggen en even in de huid van een ander stappen. Samen met Ad Kooij en Nick van Leeuwen bespreek ik het decor en help hun als ik daar tijd voor heb.  De oefenavonden zijn meestal op maandagavond van 20.00 uur tot ongeveer 22.30 uur en die verlopen altijd heel gezellig, er wordt heel wat af gelachen maar we oefenen natuurlijk ook heeeel serieus zoals u zult begrijpen.

Waldo (penningmeester)


Mijn naam is Waldo Gadellaa. Mijn kribbetje stond een kleine 33 jaar geleden in Tiel. In het dagelijks leven loop ik boeren, burgers en buitenlui te vervelen als jurist :)


 

Vanaf zomer 2011 heb ik me aangesloten bij het Betuwe Toneel. Ter lering ende vermaeck. Het eerste jaar heb ik voornamelijk als toeschouwer de repitities bijgewoond en bediende ik op de grote avond het licht en de gordijnen. Sinds februari 2012 heb ik binnen het bestuur de taak van penningmeester genomen.Daarnaast vermaak ik me tijdens de repetities als stand-in .

Martine (regiseusse)


Mijn naam is Martine van Horssen. Op 15 april 1982 ben ik plotseling op deze aardbol gezet. Ik woon in Culemborg en ik werk fulltime als frontoffice medewerkster.. Daarnaast bouw ik aan een acteer-carriere en heb ik veel hobbies, zoals dansen en motor rijden. In mijn vrije tijd speel ik ook heel graag toneel, al vanaf mijn 16e jaar. Dit is begonnen in Haaften, een dorpje waarin ik opgegroeid ben. Ik was daar lid van de toneelvereniging “Kunst naar Kracht”. Hier heb ik jarenlang met plezier in verschillende kluchten gespeeld, in diverse plaatselijke dorphuizen.

Sinds april 2006 ben ik lid van Het Betuwe Toneel. Toen ik definitief besloten had te stoppen met toneel in Haaften, vanwege een verhuizing, ben ik op internet gaan zoeken naar een aantal toneelverenigingen in de omgeving Tiel en toen kwam ik terecht op de website. Nadat ik een mailtje gestuurd had met mijn interesse, kreeg ik vrij snel bericht terug. Ik was van harte welkom!! Helaas was er voor dat jaar al een toneelstuk gekozen en waren de rollen al bezet. Maar dat maakte me niet zo veel uit, ik wilde toch graag kennis maken met de vereniging. Kort daarna kreeg ik bericht dat er een rol vrij was gekomen, vanwege een zwangerschap. Ik werd daarom gevraagd om deze rol op me te nemen en zonder twijfel heb ik dit voorstel aangenomen. Ik heb dat eerste jaar veel geleerd en voor het eerst gespeeld in het theater De Agnietenhof. Een geweldige professionele ervaring.


Inmiddels speel ik al een tijdje bij Het Betuwe Toneel. De onderlinge sfeer is erg gezellig en voel ik me al helemaal thuis binnen de vereniging. Toneelspelen is een passie, ik vind het uitdagend om even niet mezelf te zijn, om mezelf even in een ander leven te verplaatsen. Op de planken kan je dingen zeggen en dingen doen die je misschien in het dagelijks leven niet zo snel doet. Je leert om meerdere kanten van jezelf  te ontdekken en  te laten zien.

Sinds november 2011 heb ik de taak van regisseur op me genomen en dat bevalt goed, al mis ik het spelen wel. Het regisseren is voor mij een nieuwe uitdaging en hier ben ik nog steeds groeiende in. Wie weet pak ik er in de toekomst weer een klein acteer-rolletje bij, maar ik wil eerst deze nieuwe rol  als regisseur verder uitdiepen.

De aandacht, de samenwerking en de adrenaline is wat toneelspelen en regisseren voor mij zo interessant maakt. Met elkaar wordt er een mooi toneelstuk in elkaar gezet, waar de mensen vol spanning naar kunnen kijken, maar ook zeker om kunnen lachen. Daar draait het natuurlijk allemaal om: mensen laten genieten en meeslepen in het verhaal. Geloofwaardigheid is mijn sleutelwoord. Ook de sfeer tussen de leden moet natuurlijk goed zijn, met de repetities veel lol beleven en steeds meer van elkaar mogen leren, dat is voor mij toch wel het belangrijkste.

Gijsbert


Enfin, hier dan enige info mijnerzijds, Gijsbert van Iterson, toneelspeler in hart en nieren. En niet alleen op de planken..... Ondanks alle drukte privé, hobby boerderij, als op mijn werk, Technische Marketing Landbouwbanden Michelin Benelux, vind ik toch nog tijd voor enige ontspanning. Naast het zingen in het koor “ ’t Losbandig Systeem” uit Buurmalsen”, speel ik thans mee bij 2 toneel gezelschappen. Tijd zat. Ontspanning!?!


Historie als toneelspeler op de planken: Mijn carriere als toneelspeler begon eind 1981 bij de toneelvereniging van Jong Gelre te Geldermalsen. Eerste opvoering januari 1982. Pff.., zo lang alweer geleden? Ik schrik er van. Hier heb ik 12 jaar gespeeld. Waarvan de laatste 2 jaar ook meegespeeld bij de toneelvereniging te Tricht “Trajectum”. Bij Trajectum gebleven tot 1995. Hier speelden we 2 stukken per jaar, 1 x in maart, 1 x in september/october. In het najaar van 1995 ben ik door de toneelverening van Est gevraagd om daar te komen spelen. Daar ben ik gebleven tot 2004. Hier ben ik gestopt vanwege de repetie avonden op vrijdagavond. Dat vond ik een moeilijke beslissing. Met deze vereniging speelden we een toneelstuk meerdere keren (6 of 7x) in het seizoen. Vervolgens ben ik in 2004 benadert door het  Betuwetoneel. Deze had er lucht van  gekregen dat ik gestopt was en men vroeg of ik bij het Betuwetoneel wilde komen. En wel, met de repetitie avonden op maandag. Dat was een pluspunt. Tevens was het een hele uitdaging voor me. Van een klein toneeldecor naar Agnietenhof. Een stapje dichter bij Carré?? Hier speel ik reeds een aantal jaren nu met veel plezier.  Kleurijke toneelstukken mee opgevoerd met een zeer gezellig team. Lachen, vallen, opstaan en weer doorgaan. Ook speel ik tevens mee bij het toneelclubje van de zangvereniging “Solideo Gloria”te Meteren, mijn geboorteplaats en woonplaats. Dit is goed met elkaar te combineren. Betuwetoneel de uitvoering in november, in Meteren in februari/maart.


Zoals een ieder weet: het leven is één groot toneelspel. Samen werken, met vallen en opstaan, met geven en nemen, naar één doel. De finale.


Tot ziens in Agnietenhof of in het Dorpshuis te Meteren.

Janny


Toen mij in 1967 bij De Betuwe, waar ik werkzaam was op de administratie, gevraagd werd of ik lid wilde worden van de toneelvereniging, heb ik meteen gezegd dat ik graag zelf toneel wilde spelen. Ik ben toen tegelijkertijd met Jan van der Loo gestart en sta dus al sinds 1967 met het Betuwe Toneel op de planken. Waarom  ik vrijwel altijd een bazige kakmadam  of betweterige huishoudsterrol krijg , weet ik niet, maar ik vind het wel héérlijk om een typetje neer te mogen neerzetten.

Onze leescommissie zoekt elk jaar weer een goed  bij de spelers en bij ons publiek passend toneelstuk uit. Het is altijd wel een klucht of blijspel, want we hebben in de loop der jaren gemerkt, dat ons publiek komt voor een avond  pure gezelligheid, gewoon lekker lachen.

We hebben een gezellige groep spelers en met de wekelijkse repetities wordt er naast serieus repeteren gelukkig ook héél wat afgelachen, dus een avond lekkere ontspanning voor iedereen !

Met z’n allen doen we ons best om elk jaar in november zo’n 500 bezoekers een leuke toneelavond te bieden.

U komt toch ook weer? U zult er zeker geen spijt van krijgen. Tot dan.

Groeten Janny

Martin


Mijn naam is Martin van der Steen, in 1964 geboren te Groenekan en in 1987 getrouwd met Nynke, wij hebben 2 fantastische zonen. Van jongs af aan zit ik als publiek in de zaal te genieten van blijspelen en kluchten en heb ik mij altijd voorgenomen daar zelf ooit ook eens aan mee te doen. Door werk en privé dacht ik er nooit tijd voor te hebben maar tijd is relatief; iedereen heeft tijd, maar vaak vinden we (en zijn) andere dingen belangrijker! Zo is dat ook met mij gegaan. Samen met medespelers een verhaal neerzetten, mensen dingen doen geloven die er eigenlijk niet zijn maar vooral de lach van het publiek maken toneelspelen tot iets moois, iets belangrijks. Dat is voor mij een voorwaarde om er tijd voor te creëren.


Toen ik in 2005 de kans kreeg bij de toneelgroep van het LTO, en in datzelfde jaar ook bij de Oranje Vereniging van Kerk-Avezaath (mijn woonplaats), mee te spelen heb ik die kans met beide handen aangegrepen. Twee toneelstukken per jaar, daar kan nog wel een derde bij, dus toen er ruimte was om bij het Betuwetoneel te spelen liet ik mij die mogelijkheid niet ontnemen. Met zo weinig ervaring in een 'echt' theater te mogen spelen is de droom van iedere toneelspeler!


Ik speel graag het zogenaamde "typetje", totaal in de huid van een ander kruipen, even niet jezelf zijn, dat geeft mij energie. De repetitie-avonden zijn bijna een feest om mee te maken, iedereen doet zijn uiterste best om er een geslaagde avond van te maken en er wordt heel wat af gelachen. Naast mijn vele andere hobbies (tuin/vijver, motorrijden, Corsowagen Kerk-Avezaath, websites bouwen, meubeltjes maken) heeft toneelspelen een belangrijke plaats in mijn leven ingenomen, zo belangrijk dat ik er (veel) tijd voor maak!

Netty


Mijn naam is Netty van Beem ik woon in Tiel (Passewaaij) en speel nu 3 jaar bij het betuwe toneel verder speel ik ook nog bij de LTO toneelvereninging.


Toneel is mijn grote passie soms kruip ik ook in de huid van Annie uit de Akkerstraat dat is ook geweldig om te doen , maar om met het Betuwe toneel in de schouwburg te staan is het helemaal.

Arno


Hallo, Toneelvrienden,

Mijn naam is Arno.V.Gessel, ik ben getrouwd en heb 3 kinderen. Ik ben een geboren en getogen Tielenaar. Toneelspelen is al ongeveer 20 jaar mijn hobby. Mijn dagelijks werk is Coördinator magazijn bij Zorgcentra Rivierenland beter bekend als Verpleeghuis Vrijthof en ik werk hier al 28 jaar met veel plezier. Hier ben ik ooit met toneelspelen begonnen. Wij speelden voornamelijk kluchten voor de bewoners. Ook heb ik 2 producties bij Stalure meegespeeld en wel de eerste twee Sarah en Leendert en het danslokaal. De verschillende dingen waar ik verder mijn acteertalent heb vertoond zijn:


    Fruit corso zowel op het parcours als op een wagen,

    koninginnedag,

    intocht van Sint-Nicolaas,

    Figurant bij het toneelstuk Zeg eens Aa met Carry Tefsen,

    Musical met verschillende ouders op de basis school en verder nog heel veel kleine eenakters gespeeld of andere figuraties.

    En alweer een flink aantal jaren bij het Betuwe Toneel. Dit is natuurlijk ook heel leuk omdat we dan de uitvoering in de Schouwburg hebben.


Dit is het echte toneel en waar wij dan ook gemiddeld voor zo’n 600 personen een uitvoering geven. En dat is echt kicken.


Nu genoeg over mij verteld wil U mij zien spelen kom dan naar de jaarlijkse uitvoering van het Betuwe toneel iedere derde zaterdag in november, wat zeker een aanrader is.


Toneel groeten,

Is getekend Arno.v. Gessel

Christo


Hallo


Mijn naam is Christo van Doorn, woonachtig in Meteren. Ik ben getrouwd met Carla en samen hebben wij een zoon Vincent. In het dagelijks leven ben ik werkzaam bij Wim van Breda BV te Geldermalsen als buitendienst medewerker in de verkoop.


Mijn passie voor het toneel is begonnen bij Jong Gelre afdeling Geldermalsen. In de zomer van 2003 ben ik gevraagd voor een klein rolletje bij het Betuwe toneel, en dan maak je debuut op het grote toneel in de Agnietenhof . Dit is een verslaving, fantastisch voor een zaal vol met mensen, een prachtig decor, in de huid van iemand kruipen, en eigenlijk speel je iemand uit het dagelijks leven die je op straat tegen komt.

Als u dit nu leest en u denkt dat wil ik weleens zien, dan zien wij u graag de 3e zaterdag in november.


Christo.

Paula (soufleuse)


Hallo,

Mijn naam is Paula Helderton. Ik ben getrouwd en heb samen met mijn man de zaak HEDO Tapijt aan de Grote Brugse Grintweg in Tiel. Ik ben souffleuse bij L.T.O., op één van de uitvoeringen hiervan werd mij gevraagd of ik ook bij Het Betuwe Toneel wilde komen souffleren. Samen met Truus Boudewijn heb ik besloten om dat te doen. Het bevalt mij goed en het is altijd heel gezellig op de oefenavonden. Hopelijk worden er nog vele leuke/mooie stukken met deze groep gespeeld. Ik zie u graag op de derde zaterdag in november in de Agnietenhof.

 


Groetjes Paula

Truus (soufleuse)


Hallo,

Mijn naam is Truus Boudewijn. Ik woon in Wadenoijen en werk in Ziekenhuis Rivierenland Tiel. Al een aantal jaren ben ik (samen met Paula Helderton) Souffleuse bij de toneelgroep van L.T.O. In 2010 ben ik gevraagd om bij het Betuwe Toneel te komen souffleren. In eerste instantie was ik terughoudend maar later ben ik toch op de uitnodiging in gegaan. Ik heb er zeer zeker geen spijt van. In het begin was het wel wat lastig omdat je de spelers nog niet kent. Na een paar oefenavonden ging het steeds beter. Het is ontzettend gezellig en leuk om met deze groep fantastische toneelspelers mee te mogen doen. Hopelijk gaan wij nog heel veel leuke stukken voor U spelen.

Ad (decorbouw)


Even voorstellen: Ad Kooy


Als geboren Amsterdammer ben ik in 1978 in Tiel komen wonen, aan mij is toen gevraagd door de Stichting Stallure of ik soms handig was met bouwen, timmeren van decors, men zocht dus een handige doe het zelver.


Ik heb me toen op gegeven omdat het m'n hobby is, het omgaan met gereedschap en materialen om er iets moois van te maken waar andere van kunnen genieten. Met veel plezier heb ik het decor mee helpen bouwen voor de Stichting Stallure, operette vereniging d' Elstar, Het Betuwe toneel en de Corso wagen in Buren. Hier wat timmeren, daar wat zagen, soms wat verven, teveel om op te noemen en je gelooft het misschien niet, maar als ik nu al die decors de revue laat passerenis het nog altijd even spannend, om met elkaar tot een mooi resultaat te komen.


Ook dit jaar hebben we het decor weer een nieuw outfit gegeven, een behangetje, kwastje verf hier en daar. Ik hoop het decorwerk nog vele jaren te kunne doen, want mensen, het is toch iedere keer weer een grote uitdaging!