Oude stukken

Het Betuwe Toneel

Rijpe kluchten uit de Betuwe

OUDE STUKKEN

Door de jaren heen hebben we uiteraard aardig wat stukken gespeeld, hieronder een aantal titels.DUBBELSPEL IN DE CEL - 2017

Wesley Kamp is na het ‘zetten van een kraakie’ tijdelijk ondergebracht in een arrestantencentrum  maar wil niemand zeggen waar hij de buit gelaten heeft. Dit is de start van vele verwikkelingen waaronder een ontsnappingsplan van zijn vriendin, dubbelspel van een rechercheur en een flirtende studente.

Neem daarbij een goedgebekte  interieurverzorgster, kibbelende collega’s en een lallende fan van het koningshuis. Het zijn de ingrediënten voor hectische dagen, zeker met hoog bezoek op komst...


GEEN WASSEN NEUS - 2016

Peri neemnt haar nieuwe man Graham mee naar het familiehuis aan het meer om hem eindelijk aan de familie voor te stellen. Graham verheugt zich hierop, tot hij wordt afgezet door de taxichaffeur, een grote slok uit de privévoorraad sterke drank achterover slaat en een hap neemt uit een wassen appel, die in zijn mond vast blijft zitten. Als dit allemaal nog niet moeilijk genoeg is, gaat de majoor plotseling dood.  Normaliter is  dit een reden voor veel verdriet, maar in dit geval begint  iedereen elkaar van moord te verdenken. En er zijn nogal verdachte personages, zoals neef Steward, Teddy en  haar echtgenoot Dennis. En wie wordt de voornaamste verdachte? Inderdaad ..Graham!


HET  VERRASSINKJE - 2015

 

Ondernemer Arnold Hagendoorn ziet zichzelf graag omringd door vrouwelijk schoon.Geen wonder dat hij daarom zweert bij zijn visie, dat niets zo belangrijk is als een flink aantal vrouwelijke medewerkers. Zijn vrouw denkt hier echter anders over en heeft hem dan ook verboden nog maar 1 vrouwspersoon in dienst te nemen. Dit heeft er al toe geleid dat Arnold n u opgescheept zit met een stijve hark van een secretaris, daar waar hij gewend is aan een stralende frisse secretaresse. Maar dan ziet Arnold zijn kans schoon, zijn persoonlijke chauffeur gaat met pensioen en voor hem in de plaats kiest hij, achter de rug van zijn vrouw om, een charmante schoonheid. In zijn euforie hierover maakt hij zijn beste Fons deelgenoot van dit heuglijk feit. Fons begrijpt  hem echter verkeerd en in een poging Arnold van zijn vreemde nieuwe neiging te bevrijden, roept  Fons de hulp in van een psychiater. De voedingsbodem voor een kostelijk avondje turbulentie, chaos, misverstanden en...een verrasinkje!


BELEG VAN HUIZE AVONDRUST - 2014

Huize Avondrust is het bejaardencentrum waar Wim, Willemien, Fredrik en Hendrik van hun welverdiende rust genieten. Hoewel er een nieuw bejaardentehuis zal worden gebouwd, blijft hun vleugel staan en mogen ze er tot aan hun eind blijven wonen. Nu blijkt echter dat de directrice een gemeen spelletje speelt en de vleugel wil slopen zodat ze de grond aan een projectontwikkelaar kan verkopen en daardoor veel geld krijgt. De oudjes laten het hierbij uiteraard niet zitten en bezetten de vleugel. Om meer indruk te maken vragen ze Angelique en Frans, werkzaam in het centrum, om als gijzelaar te willen dienen. Deze zijn daartoe bereid. Helaas schiet Willemien een politieagent in de kont en komen er andere complicaties voor die de bezetting toch iets moeilijker maken dan men van te voren had gedacht.


tekst: Rien Buunk •  regie: Martine van Horssen • spel: Christo van Doorn, Gijsbert van Iterson, Peter Kauwenbergh, Janny van Dee, Martin van der Steen, Arno van Gessel,  Netty van Beem, Paul van Bommel en Sanne van Wamel. m.m.v. Truus Boudewijn, Waldo Gadellaa, Paula Helderton,Jochem Koenen,  Ad Kooy, Niek van Leeuwen.


BIBBERTJE & BEEF B.V. - 2013

naar "De Rose Pyama" van Arie van der Lugt


Een klucht vol verwarring en komische verwikkelingen

Het begint met een pyjama, roze van kleur en heel eenvoudig. Niets om je druk over te maken. Toch? Joost Bramzaaier denkt daar anders over. Vanaf het moment dat hij een roze pyjama onder ogen komt, begint zijn ellende.

Zijn schoonmoeder, een afschuwelijke draak van een vrouw, beschuldigt hem van vreemdgaan en tot overmaat van ramp komt Joost in de macht van twee gemene chanteurs. Wie kan hem helpen? De politie? De directeurs van een kledingzaak? Marjan, de pientere werkster? Of misschien een privé-detective? Eén ding is zeker: de roze pyjama zorgt voor slapeloze nachten!


tekst: Arie van der Lugt • bewerking: Maurits Keijzer • regie: Martine van Horssen • spel: Christo van Doorn, Gijsbert van Iterson, Peter Kauwenbergh, Janny van Dee, Martin van der Steen, Arno van Gessel, Roelanda Dodewaard, Netty van Beem, Jochem Koenen en Sanne van Wamel. m.m.v. Truus Boudewijn, Waldo Gadellaa, Paula Helderton, Paul van Bommel, Lynette Drooggelman, Ad Kooy, Niek van Leeuwen.


HOTEL TE KOOP - 2012

Simon en Emma runnen al jaren een klein hotelletje op een prachtige plek midden in de bossen. Maar inmiddels zijn ze op een leeftijd gekomen dat ze graag willen stoppen,om van een welverdiend pensioen te kunnen genieten. Het hotel staat al een tijdje te koop en eindelijk heeft zich een koper gemeld. Alles op alles zal moeten worden gezet om een goede indruk op deze koper te maken,maar dat zal nog wel niet zo meevallen. Het is niet alleen dat Simon en Emma de laatste jaren niet zo veel energie meer in het hotel hebben gestopt,ook is het personeel misschien niet opgewassen voor de taken die ze eigenlijk horen te vervullen. Het is dus maar afwachten of de koop door gaat en zo ja,wat is de koper eigenlijk van plan met het hotel? Een dolkomische klucht direct van het begin tot het einde. Grappen en komische situaties volgen elkaar in een razend snel tempo op,waardoor het publiek bijna geen tijd heeft om op adem te komen.


tekst: Roede H.  regie: Martine van Horssen  spel: Christo van Doorn, Gijsbert van Iterson, Lynette Drooggelman, Peter Kauwenbergh, Janny van Dee, Martin van der Steen, Martine van Horssen, Arno van Gessel, Roelanda van Dodewaard, Netty van Beem, Jochem Koenen en Waldo Gadellaa. m.m.v. Truus Boudewijn, Paula Helderton, Ad Kooy en Niek van Leeuwen. 


GELD SPEELT (G)EEN ROL -2010

Het verhaal speelt zich af op een net recreatiepark. Er komen twee gezinnen die zichtbaar uit twee verschillende milieus komen. De ene heel netjes de andere alla Flodders. Dit geeft natuurlijk lachwekkende situaties. Ook is er een activiteitenbegeleider die nogal druk is en er vreemde maniertjes op na houdt, een jongedame, de eigenaresse van het recreatiepark en een manusje van alles die voor veel beroering zorgen.


CULLINAIRE CALAMITEITEN - 2009

Het gebouw waarin nu restaurant de “Gevulde Snoeshaan” is gevestigd was vroeger een snackbar. Dat brengt voor Gaston de Kroon, de nieuwe eigenaar, veel problemen met zich mee. Hij doet er alles aan om van de Gevulde Snoeshaan een stijlvol en chique restaurant te maken. Maar met lui en brutaal personeel, problemen in de organisatie, de meest bizarre gasten en een chronisch gebrek aan toiletpapier is dat geen gemakkelijke opgave…


RUIGE RITSELAAR - 2008

Wat te doen al je pension -om in aanmerking te komen voor een prijs- op steeds onverwachte momenten gecontroleerd wordt? Want niet alles wat daar gebeurt kan het daglicht verdragen. Zo wordt één van de kamers dubbel verhuurd: aan iemand met dagdienst en iemand met nachtdienst. Nu houdt die controleur wel van een borreltje, dus op die manier kan al wat geregeld worden. Maar als dan de huurders gelijktijdig bezoek krijgen, lijkt het het beste hun bestaan van nu af aan te ontkennen en de bezoekers zo snel mogelijk kwijt te geraken. De overbuurvrouw wil het mysterie graag helpen oplossen.


CHAMPANGE, KLOMPEN EN NANA - 2007

Geschreven door; Carl Slotboom


Het toneelstuk speelt zich af in de hal van het hotel “De Wijde Blick”, dat op dat moment 20 jaar bestaat en zojuist in handen is gekomen van een nieuwe eigenaar. Onder de gasten bevindt zich een zekere Vincent Jaspers, een behoorlijk gestoorde jongeman. Joost, de receptionist, denkt dat hij de zoon van de nieuwe eigenaar is en op advies van de hotelmanager, wordt Vincent op zijn wenken bedient. Vincent vindt het maar een “dooie boel”in het hotel en beveelt dat er een “bonte avond”georganiseerd dient te worden. De werkster Jo Joling, ex danseres van de folies-Bergére en ex marktkoopvrouw, neemt de organisatie op zich.


HET LIJK IS ZOEK - 2006

Het lijk is zoek is geschreven door Charles Dyeren vertaald door Beb de Beer.


De oude heer Barraclough is overleden en zijn stiefdochter Faith hoopt op een grote erfenis, die zij alleen maar met haar tweelingzus Hope hoeft te delen. Voortdurende regenval heeft de komst verlaat van notaris Blundell en zijn compagnon Mickleby, in wie Faith hardnekkig begrafenisondernemers ziet. Als de begrafenisondernemer Sorell arriveert, blijkt het lichaam van de oude Barraclough verdwenen te zijn. En ook met het testament klopt er iets niet. De laatste wilsbeschikking is een grote teleurstelling geworden voor Faith, want alle bedienden krijgen aanzienlijke legaten op voorwaarde dat zij nog zes maanden in dienst blijven. Tot ieders verrassing wordt Faith plotseling onwel en overlijdt ter plaatse. De komst van Hope, die grote gelijkenissen vertoont met haar zuster Faith, zorgt voor de nodige verwarring. Hope begint meteen het personeel te tiranniseren, in de hoop dat zij ontslag zullen nemen, zodat zij de hele erfenis krijgt. Maar of haar dat lukt...


HET ZIT IN DE FAMILIE - 2005

Op 10 oktober 2005 bestonden wij, Het Betuwe Toneel, 60 jaar en dit willen wij vieren met een spetterend stuk en een feestelijke afsluiting met Take 3 en de Zingend Tielse Postbode’s. Wij hebben gekozen voor het stuk “Het zit in de familie” een komedie in twee bedrijven, geschreven door Ray Cooney. Net als ieder jaar wordt dit natuurlijk weer gespeeld door onze eigen sterren en ook onze voorzitter Jan van der Loo en Arno van Gessel zijn dit jaar weer van de partij, het bloed kruipt gelukkig toch waar het niet gaan kan en wij zijn hier natuurlijk heel erg blij mee. Want om wat voor reden je gestopt bent met spelen het is altijd leuk om een come back te maken en bij Het Betuwe Toneel kan dat gewoon.


Dr. David Mortimore staat op het punt een toespraak te houden op een conferentie voor neurologen, welke hem waarschijnlijk een koninklijke onderscheiding zal opleveren. Terwijl hij bezig is het slot van zijn speech te bedenken, arriveert Jane Tate, een oude vlam van hem. Zij vertelt David dat hun verhouding jaren geleden resulteerde in de geboorte van een zoon, Leslie geheten. Deze staat beneden in de hal, verlangend om eindelijk zijn vader eens te zien. Wanhopig om dit catastrofale nieuws voor zijn vrouw Rosemary verborgen te houden, Wordt David gedwongen niet een maar twee niet bestaande echtgenote s voor Jane te verzinnen. Hij roept daarbij de hulp in van zijn collega Dr. Hubert Bonney. De gebeurtenissen worden gecompliceerd door de aanwezigheid van een officier van de politie, een assortiment aan wel- niet bestaande hoofdzusters, een zwervende seniele patiënt, een volle injectiespuit met kalmerende middelen en kostuums voor de jaarlijkse voorstelling van het ziekenhuispersoneel voor de patiënten.


EDELWEISS - 2004

Edelweiss is een klucht in drie bedrijven, geschreven door Carl Slotboom.


De toneelschrijver Jan van Loon zit op kosten van zijn uitgever in Berghotel Edelweiss in de Oostenrijkse Alpen. Joost, een vogelvriend en mama’s kindje en de dames wandelclub onder leiding van Els de Wit hebben eveneens hun intrek genomen in het hotel. Dan wordt de klusjesman Leopold Hauptmann met een voorwerp op zijn hoofd geslagen en valt bewusteloos neer. Op dat moment verschijnt er een nieuwe hotelgast; Robert Krems. Als dan de kabelbaan niet meer werkt en eigendommen van hotelgasten verdwijnen, vindt hotelbezitster Inge Muller het tijd worden om actie te ondernemen. Robert Krems schijnt met dit initiatief niet erg blij te zijn.